Wat is een zonnecollector — Jonker BV — Kosten zonnecollectoren

Wat is een zonnecollector

Wat is een zonnecollector? Zonnecollectoren vangen zonlicht op en zetten dit om in energie voor de verwarming. Zonnecollectoren horen bij een zonneboiler en zetten de warmte van de zon om in warm water. Het paneel van een zonnecollector bestaan uit buizen met een soort antivries vloeistof die opwarmt.

Met deze antivries vloeistof wordt het leidingwater in de zonneboiler opgewarmd. Hiermee bespaar je dus op je gaskosten, dus op de verwarming van uw huis.

Hoe werken zonnecollectoren?

De ideale locatie voor de collectoren is op een dak. Daar staan ze zo min mogelijk in de schaduw en daar vangen ze zoveel mogelijk zon op. De collectoren zijn aangesloten op een buizenstelsel waardoor een speciaal soort antivries vloeistof loopt.

De collectoren verwarmen de vloeistof en deze vloeistof kan een temperatuur van wel 90 graden bereiken, zonder dat daar mechanische verwarming bij hoeft te komen. De verwarmde vloeistof loopt vervolgens naar de zonneboiler (met leidingwater erin), deze zonneboiler wordt opgewarmd door de vloeistof door middel van een warmteverspreider/warmtewisselaar.

Zodra de hete vloeistof door de vermenging is afgekoeld wordt dit weer naar de zonnecollector gepompt om opnieuw verwarmd te worden. Op die manier warmt het leidingwater in de zonneboiler langzaam op. De zonneboiler zal op een duurzame manier uw huis verwarmen met het verwarmde leidingwater. Warm water dat niet wordt gebruikt gaat niet verloren, maar wordt opgeslagen en wordt naverwarmd.

Het verwarmde water kan niet worden teruggegeven aan het energienetwerk, wat wel kan met gewonnen stroom via zonnepanelen. U kunt dus alleen geld besparen voor uzelf, maar geen verwarmd water doorverkopen aan een energiebedrijf.

Verschillende soorten zonnecollectoren

De zonnecollector is er in verschillende soorten. De vlakke plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector, hieronder worden beide soorten uitgelegd:

Vlakke plaat zonnecollector

Dit is de meest populaire soort van de zonnecollectoren. Deze zonnecollector heeft een paneel met daarop een afdekplaat. Op het moment dat het water verwarmd wordt, zorgt deze afdekplaat ervoor dat de warmte niet weer uit de zonnecollector kan ontsnappen.

Deze vlakke plaat zonnecollector bevat een absorptieplaat die het zonlicht opneemt. Deze plaat geeft de warmte van het opgevangen zonlicht door aan de vloeistof in de buizen. De vloeistof wordt vervolgens door de zonneboiler gepompt. Zo wordt het leidingwater in de zonneboiler verwarmd, dat verwarmde leidingwater kunt u daarna duurzaam gebruiken.

Vacuümbuis zonnecollector

De andere soort zonnecollector bestaat uit meerdere vacuümbuizen in het frame. De werking van het systeem lijkt op die van een thermosfles. De buizen zijn goed geïsoleerd en in de collector zit een koperen absorber of heatpipe. Die geeft de warmte af aan het leidingwater in het systeem.

Bij warm en zonnig weer vinden wij dat de vlakke plaat zonnecollector de betere keuze is. De plaat is goed geschikt om veel warmte van de zon op te vangen en dit af te geven aan het water in de buizen. Het is de beste manier om het water relatief snel op te warmen.

Besparen met zonnecollectoren

Hoeveel u kunt besparen met uw zonnecollectoren en zonneboiler zal afhangen van uw energieverbruik, het aantal geplaatste zonnecollectoren en hoeveel zon deze kunnen opvangen. Dit is natuurlijk ook seizoensgebonden.

Wanneer u met een gezin van 4 of 5 mensen in huis woont en uw zonneboiler combineert met een hrcombiketel, dan kan de besparing oplopen tot meer dan 100 euro per jaar. Indien u kiest voor een zonneboilercombinatie, die naast het water ook zorgt voor de verwarming van de woning, dan kan dit een besparing opleveren van 400 euro per jaar.

In het algemeen moet u er van uit gaan dat de investering in een boiler met collectoren binnen zo’n vijf jaar wordt terugverdiend. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van uw investering, u kunt daarnaast ook een subsidie voor zonneboilers aanvragen.

Het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren

Het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren

De zonnecollectoren en zonnepanelen lijken qua uiterlijk misschien op elkaar, maar er zit wel degelijk een verschil in. De één zorgt voor het opwekken van stroom en de ander voor het warm maken van water. Het paneel van een zonnecollector bestaan uit buizen met vloeistof die opwarmt hiermee wordt water in de zonneboiler opgewarmd. Hiermee bespaar je dus op je gaskosten.

Het paneel van een zonnepaneel bestaat uit vierkante vlakjes. Er zitten twee lagen in een zonnepaneel waartussen een stroom gaat lopen als er zonlicht op valt.. Dit is de elektriciteit die wordt opgewekt. Dit kun je direct gebruiken in je huishouden of terugleveren aan het energienet als je het op het moment zelf niet nodig hebt. Daardoor bespaar je aanzienlijk op je elektriciteitskosten.

Zonnecollector kopen: inclusief installatie

Bent u van plan om zonnecollectoren en een zonneboiler aan te schaffen? Bij Jonker BV kunt het gehele zonneboilersysteem met zonnecollectoren kopen en vervolgens komen wij het ook installeren. Voordat u dit systeem koopt kunt u informatie bij ons inwinnen, zo kunt u een weloverwogen keuze maken.

Samen met ons kunnen we bepalen welk type collector u zoekt, hoe groot het paneel of de installatie mag zijn en hoe groot de boiler moet zijn waar u gebruik van maakt. Dit heeft grote invloed op de mate waarin u er gebruik van kunt maken en de besparing die u kunt realiseren.

We vertellen u bij Jonker BV graag meer over het rendement van een zonneboiler en de zonnecollectoren die daarbij horen. We leggen u graag uit over de werking en kunnen u van dienst zijn met zowel de aanschaf als de installatie en het onderhoud. Zo kunt ook u duurzaam gebruik maken van uw warme water!

Zonnecollector van Jonker BV

Jonker BV is al bijna 100 jaar actief op zowel de particuliere als de zakelijke markt in de Zaanstreek en regio Noord Holland. We zijn experts op het gebied van installatietechnieken van onder meer sanitair, waterleiding, gasleiding, riolering, cv-ketel, dak- en zinkwerk, mechanische ventilatie en ontstoppen van afvoeren.

Ons voornaamste doel is onze klanten gelukkig maken en dat lukt ons vaak ook, lees zelf wat onze klanten over ons zeggen. Daarnaast is Jonker BV aangesloten bij Techniek Nederland en gecertificeerd. Uw waarborg voor kwaliteit!

Wij willen u graag helpen met uw dakwerk. In onze showroom kunt u op afspraak een indruk opdoen. Dan kunt u ook uw wensen met ons bespreken. Daar nemen we graag de tijd voor. We kunnen vervolgens een opname bij u thuis doen.

Vervolgens kunnen wij een vrijblijvende offerte voor u opstellen waarmee u een weloverwogen keuze kunt maken. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Wilt u zonnecollectorer van Jonker BV neem dan contact met ons op of bekijk onze website!