Vloerverwarming als hoofdverwarming — Jonker BV — Warmtespecialist

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Vloerverwarming als hoofdverwarming is een ideale manier om de temperatuur in uw huis mee te regelen en u zult altijd warme voeten hebben. Wanneer u gebruik gemaakt van vloerverwarming, dan zal dit uw hele kamer aangenaam verwarmen, dit komt omdat warme lucht opstijgt.

Het is daarom ook mogelijk om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken, mits uw vloer hiervoor geschikt is. Bij Jonker BV zijn wij expert in het leggen van alle soorten vloerverwarming en wij willen u hier graag mee helpen. Met vloerverwarming als hoofdverwarming is het regelen van uw temperatuur in uw huis nog nooit zo makkelijk, constant en zuinig geweest!

Verschillende soorten vloerverwarming

Er zijn vier soorten vloerverwarming:

 1. Elektrische vloerverwarming
 2. Nat systeem vloerverwarming
 3. Droog systeem vloerverwarming
 4. Vloerverwarming infrezen

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is mogelijk in drie soorten; matten, elektrische kabels en elektrische foliesystemen. Elektrisch verwarmen wordt vooral gebruikt als verwarming van badkamers, garages of een hal.

Kamers die geen constante temperatuur nodig hebben. Dit systeem is het makkelijkst te installeren en de installatiekosten zijn laag. Maar wordt vaker gebruikt bij vloerverwarming als bijverwarming.

Nat systeem

Deze manier van vloerverwarming wordt het meest gebruikt, eerst wordt er onder de cementvloer een isolatielaag aangelegd en vervolgens worden de verwarmingsbuizen direct in de cementvloer geplaatst. De verwarmingsbuizen verwarmen de cementvloer waardoor deze krimpt en uitzet.

Om dit te voorkomen wordt de vloer voorzien van een wapeningsnet/staalvezelwapening en een uitzettingsvoeg tussen verschillende ruimtes.

Vanwege de isolatielaag en de cementvloer is dit systeem alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen of renovaties, indien er voldoende inbouwhoogte is, dit bedraagt 16 tot 20 cm.

Droog systeem

Bij deze manier van verwarmen worden verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten (piepschuim of polystyreen) geplaatst. Deze platen dienen ook gelijk als warmtegeleider en zorgen voor een snelle verwarming en perfecte warmtespreiding.

Dit systeem wordt vooral gebruikt wanneer er sprake is van een beperkte vloeropbouw bij bijvoorbeeld renovaties of houtskeletbouw. Dit komt omdat er rekening gehouden moet worden met een inbouwhoogte van 6 cm.

Infrezen

Bij het infrezen worden de verwarmingsbuizen in de vloer geplaatst door middel van frezen. Er zullen sleuven worden gemaakt in de cementlaag. Hier worden de buizen dan geplaatst.

De buizen komen dicht tegen de bovenlaag van de vloerafwerking te liggen. Hierdoor zal deze snel warm worden en zal het warmteverlies minimaal blijven. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij projecten waar de vloeropbouw beperkt is.

Vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming?

Hedendaags wordt vloerverwarming als bijverwarming het meest gebruikt. Uw huis heeft een conventioneel verwarmingselement en daarnaast nog extra bijverwarming onder de vloer. De bijverwarming wordt dan vaak gebruikt in bepaalde delen van uw huis; keuken, badkamer of woonkamer.

Om meer over vloerverwarming als bijverwarming te lezen klik dan op deze pagina: vloerverwarming als bijverwarming. Toch wordt vloerverwarming als hoofdverwarming steeds vaker gebruikt, dit komt omdat het een aantal voordelen heeft:

 • Vloerverwarming zorgt ervoor dat uw voeten altijd lekker warm zijn, het zorgt voor een constante temperatuur
 • Vanwege de verdeling van de verwarming onder de vloer, wordt de lucht gelijkmatig verwarmd. Vloerverwarming heeft dus een positief effect op de luchtvochtigheid in huis
 • Vloerverwarming is energiezuinig, omdat de temperatuur van het water dat het systeem verwarmt lager ligt dan bij een radiator
 • Omdat er geen radiatoren gebruikt worden in uw huis en de vloerverwarming onder uw vloer ligt, werkt dit ruimtebesparend
 • In radiatoren verzamelt zich stof, dat door de opstijgende warme lucht verspreid wordt door het huis. Bij vloerverwarming blijft uw huis juist langer stofvrij
Vloerverwarming als hoofdverwarming is energiezuinig

Vloerverwarming als hoofdverwarming is energiezuinig

Daarnaast is vloerverwarming als hoofdverwarming zuiniger dan conventionele verwarmingsmethoden, dit komt omdat het systeem verwarmt op lage watertemperatuur (35 graden celsius). De verwarmingsbuizen liggen ook verspreid onder de vloer.

Op deze manier gaat de warmtespreiding makkelijker en zo kan de thermostaat lager gezet worden. Wist u dat vloerverwarming als hoofdverwarming veel minder gas verbruikt om het huis te verwarmen? U kunt tot 180 kubieke meter aan gas besparen

Is uw vloer geschikt voor vloerverwarming?

Voordat u vloerverwarming neemt is het verstandig om te kijken of u vloer geschikt is voor vloerverwarming. Bij vloerverwarming is het van belang dat de warmte die in de vloer circuleert, zoveel mogelijk afgegeven kan worden aan de ruimte erboven.

Sommige soorten vloerbedekking hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet- of alleen bij uitzondering geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. We leggen je uit hoe het precies zit.

De belangrijkste bepalende factor is de warmteweerstand (R-waarde) van de vloerbedekking. Zonder vloerverwarming is een wilt u het liefst een hoge warmteweerstand. De vloerbedekking fungeert dan als isolatiemateriaal, deze houdt de kou vanuit de kruipruimte tegen, wat energiebesparend werkt.

Bij gebruik van vloerverwarming moet de warmteweerstand juist laag zijn (kleiner of gelijk aan R 0.1 m2 K/W). Vloeren die het meest geschikt zijn voor vloerverwarming hebben dus een een lage warmteweerstand. De volgende vloeren zijn uitstekend geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming:

 • Betonvloeren en vloeren van natuursteen
 • Keramische tegels of een keramisch parket
 • Gietvloeren (op epoxy na)

Een aantal soorten vloerbedekking zijn minder geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Ze hebben vaak een hoge warmteweerstand of zijn zetten makkelijk en krimpen makkelijk in.

 • Houten vloeren
 • Laminaat
 • Tapijt

Bent u van plan een nieuwe vloer aan te leggen, dan is vloerverwarming als hoofdverwarming een interessante optie. Wij kunnen u precies vertellen welke soort vloer hiervoor het meest geschikt is. Zo zijn tegels bijvoorbeeld zeer geschikt. Dit komt omdat keramiek de warmte goed vasthoudt.

Bij Jonker bieden wij ook isolatie onder vloerverwarming aan, haalt u meer rendement uit uw vloerverwarming! Bent u benieuwd naar de verschillende opties, neem dan gerust contact met ons op.

Vloerverwarming van Jonker BV

Jonker BV is al bijna 100 jaar actief op zowel de particuliere als de zakelijke markt in de Zaanstreek en regio Noord Holland. We zijn experts op het gebied van installatietechnieken van onder meer sanitair, waterleiding, gasleiding, riolering, cv-ketel, dak- en zinkwerk, mechanische ventilatie en ontstoppen van afvoeren.

Ons voornaamste doel is onze klanten gelukkig maken en dat lukt ons vaak ook, lees zelf wat onze klanten over ons zeggen. Daarnaast is Jonker BV aangesloten bij Techniek Nederland en gecertificeerd. Uw waarborg voor kwaliteit!

Wij willen u graag helpen met uw vloerverwarming als hoofdverwarming. Daar nemen we graag de tijd voor. We kunnen een opname bij u thuis doen en een vrijblijvende offerte voor u opstellen. Wilt u vloerverwarming als hoofdverwarming van Jonker, neem dan contact met ons op of bekijk onze website!