Vloerverwarming als bijverwarming

Jonker B.V. specialiseert zich ook in vloerverwarming. Vloerverwarming als bijverwarming is een makkelijke, goede, zuinige en onzichtbare manier van het verwarmen/verkoelen van uw vloer en delen van uw huis. Het aanleggen van vloerverwarming neemt een aantal voordelen met zich mee. Namelijk het constant warm/koel houden van verschillende kamers. Het is mogelijk om in de zomer koud water door de buizen te laten lopen, waardoor de vloer afkoelt. Verder neemt vloerverwarming minder ruimte in, is het zeer stil, makkelijk in onderhoud en is het beter voor de gezondheid. De stralingswarmte zorgt voor een hogere luchtvochtigheid.

Soorten vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming

 1. Elektrische vloerverwarming
 2. Nat systeem
 3. Droog systeem
 4. Infrezen

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is mogelijk in drie soorten; matten, elektrische kabels en elektrische foliesystemen. Elektrisch verwarmen wordt vooral gebruikt als verwarming van badkamers, garages of een hal. Kamers die geen constante verwarming nodig hebben. Dit systeem is het makkelijkst te installeren en de installatiekosten zijn laag.

Nat systeem

Deze manier van vloerverwarming wordt het meest gebruikt, eerst wordt er onder de cementvloer een isolatielaag aangelegd en vervolgens worden de verwarmingsbuizen direct in de cementvloer geplaatst. De verwarmingsbuizen verwarmen de cementvloer waardoor deze krimpt en uitzet. Om dit te voorkomen wordt de vloer voorzien van een wapeningsnet/staalvezelwapening en een uitzettingsvoeg tussen verschillende ruimtes.

Vanwege de isolatielaag en de cementvloer is dit systeem alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen of renovaties, indien er voldoende inbouwhoogte is, dit bedraagt 16 tot 20 cm.

Droog systeem

Bij deze manier van verwarmen worden verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten (piepschuim of polystyreen) geplaatst. Deze platen dienen ook gelijk als warmtegeleider en zorgen voor een snelle verwarming en perfecte warmtespreiding.

Dit systeem wordt vooral gebruikt wanneer er sprake is van een beperkte vloeropbouw bij bijvoorbeeld renovaties of houtskeletbouw. Dit komt omdat er rekening gehouden moet worden met een inbouwhoogte van 6 cm.

Infrezen

Bij het infrezen worden de verwarmingsbuizen in de vloer geplaatst door middel van frezen. Er zullen sleuven worden gemaakt in de cementlaag. Hier worden de buizen dan geplaatst. De buizen komen dicht tegen de bovenlaag van de vloerafwerking te liggen. Hierdoor zal deze snel warm worden en zal het warmteverlies minimaal blijven. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij projecten waar de vloeropbouw beperkt is.

Vloerverwarming als bijverwarming

De nadelen van vloerverwarming zijn de kostprijs, deze ligt zo’n 30% dan de prijs van een traditionele radiator. Dit komt vooral door de werkuren en het materiaal. Op lange termijn is vloerverwarming wel zuiniger en is het mogelijk het prijsverschil terug te verdienen (10 – 15 jaar). Verder is het moeilijk om vloerverwarming te installeren in reeds voltooide ruimtes/huizen. Bij lekkage/schade moet de vloer opengebroken worden, dit gebeurt gelukkig zelden. Daarom is vloerverwarming als bijverwarming een geschikte optie als u een nieuwe vloer gaat leggen in uw huis, of bijvoorbeeld uw badkamer gaat verbouwen. Op deze manier kan de vloerverwarming bij de verbouwing geplaatst worden. U kunt op deze manier verschillende kamers in uw huis zuinig verwarmen, zoals uw keuken, badkamer en woonkamer. Ook zorgt vloerverwarming als bijverwarming ervoor dat u nooit meer koude voeten heeft. 

Wilt u vloerverwarming als bijverwarming, dan is het mogelijk om de vloerverwarming op te delen in verschillende zones. Deze zones kunnen dan afzonderlijk van elkaar geregeld worden. Zo kunt u voor iedere ruimte een aparte thermostaat installeren, die de temperatuur per ruimte regelt.

Is uw vloer geschikt?

Voordat u vloerverwarming neemt is het verstandig om te kijken of u vloer geschikt is voor vloerverwarming. Bij vloerverwarming is het van belang dat de warmte die in de vloer circuleert, zoveel mogelijk afgegeven kan worden aan de ruimte erboven. Sommige soorten vloerbedekking hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet- of alleen bij uitzondering geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. We leggen je uit hoe het precies zit.

De belangrijkste bepalende factor is de warmteweerstand (R-waarde) van de vloerbedekking. Zonder vloerverwarming is een wilt u het liefst een hoge warmteweerstand. De vloerbedekking fungeert dan als isolatiemateriaal, deze houdt de kou vanuit de kruipruimte tegen, wat energiebesparend werkt. Bij gebruik van vloerverwarming moet de warmteweerstand juist laag zijn (kleiner of gelijk aan R 0.1 m2 K/W). Vloeren die het meest geschikt zijn voor vloerverwarming hebben dus een een lage warmteweerstand. De volgende vloeren zijn uitstekend geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming:

 • Betonvloeren en vloeren van natuursteen
 • Keramische tegels of een keramisch parket
 • Gietvloeren (op epoxy na)

Een aantal soorten vloerbedekking zijn minder geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Ze hebben vaak een hoge warmteweerstand of zijn zetten makkelijk en krimpen makkelijk in.

 • Houten vloeren
 • Laminaat
 • Tapijt

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Bent u van plan een nieuwe vloer aan te leggen in een kamer of uw badkamer te verbouwen. Dan is vloerverwarming als bijverwarming een interessante optie. Wilt u vloerverwarming als hoofdverwarming bekijk deze pagina dan, hier vindt meer informatie over dit onderwerp. Bent u benieuwd naar de verschillende opties, neem dan gerust contact met ons op.

Vloerverwarming als hoofdverwarming kan namelijk ook via Jonker, dit is een ideale manier om uw gehele huis mee te verwarmen en u zult altijd warme voeten hebben. Wanneer u gebruik gemaakt van vloerverwarming als hoofdverwarming, dan zal dit uw hele kamer aangenaam verwarmen, dit komt omdat warme lucht opstijgt. Het is daarom ook mogelijk om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken, mits uw vloer hiervoor geschikt is. Vloerverwarming als hoofdverwarming heeft een paar voordelen ten opzichte van vloerverwarming als bijverwarming:

 • Vloerverwarming als hoofdverwarming is energiezuinig, bij vloerverwarming als bijverwarming wordt er ook nog gebruik gemaakt van conventionele verwarmingsmethodes
 • Omdat er geen radiatoren gebruikt worden in uw huis en de vloerverwarming onder uw vloer ligt, werkt dit ruimtebesparend
 • In radiatoren verzamelt zich stof, dat door de opstijgende warme lucht verspreid wordt door het huis. Bij vloerverwarming blijft uw huis juist langer stofvrij

Jonker BV

Jonker BV is al bijna 100 jaar actief op zowel de particuliere als de zakelijke markt in de Zaanstreek en regio Noord Holland. We zijn experts op het gebied van installatietechnieken van onder meer sanitair, waterleiding, gasleiding, riolering, cv-ketel, dak- en zinkwerk, mechanische ventilatie en ontstoppen van afvoeren.

Wij willen u graag helpen met uw vloerverwarming als bijverwarming. Daar nemen we graag de tijd voor. We kunnen een opname bij u thuis doen en een vrijblijvende offerte voor u opstellen waarmee u een weloverwogen keuze kunt maken. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan contact met ons op of bekijk onze website!