Isolatie onder vloerverwarming — Jonker BV — Kosten isolatie 2022

Isolatie onder vloerverwarming

Wilt u weten of isolatie onder vloerverwarming nodig is, in dit stuk komt dat uitgebreid naar voren. Daarnaast komen de verschillende soorten geschikte vloerisolatie aan bod. Bij Jonker BV zijn wij gespecialiseerd in installatietechnieken.

Wanneer u kiest voor een vloerverwarming met isolatie van Jonker, dan krijgt u daar expertise en uitstekende dienstverlening voor terug. Wij zullen u helpen bij elke stap van het proces. Bij Jonker staat de klanttevredenheid en het eindresultaat van uw vloerisolatie voorop. Daarom zetten wij ons in om een vloerverwarming met de juiste isolatie te leggen waar u jarenlang mee vooruit kunt.

Is isolatie onder vloerverwarming nodig?

Ja is altijd ons antwoord! Vloerverwarming is een makkelijke, goede, zuinige en onzichtbare manier van het verwarmen van uw vloer en huis. En met vloerisolatie zal dit nog beter gaan. Om de warmte goed vast te houden zal er isolatie onder vloerverwarming moeten liggen.

Vloerverwarming is een zuinigere vorm van verwarmen en zorgt daarom voor een lagere energierekening. Vloerverwarming zorgt voor een energiebesparing van ongeveer 5%. Door isolatie onder de vloerverwarming te leggen zal de energiebesparing verder oplopen.

De besparing van vloerverwarming met vloerisolatie kan oplopen tot 20%. Om ervoor te zorgen dat de warmte richting de kamer gaat zonder veel warmte te verliezen, is het verstandig om vloerisolatie te leggen.

Verschillende vloerverwarmingssystemen

Er zijn vier soorten vloerverwarming:

  1. Elektrische vloerverwarming
  2. Nat systeem
  3. Droog systeem
  4. Infrezen

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is mogelijk in drie soorten; matten, elektrische kabels en elektrische foliesystemen. Elektrisch verwarmen wordt vooral gebruikt als verwarming van badkamers, garages of een hal.

Kamers die geen constante verwarming onder de vloer nodig hebben. Dit systeem is het makkelijkst te installeren en de installatiekosten zijn laag.

Nat systeem

Deze manier van vloerverwarming wordt het meest gebruikt er wordt onder de cementvloer een isolatielaag aangelegd. Daarna worden de verwarmingsbuizen direct in de cementvloer geplaatst. De verwarmingsbuizen verwarmen de cementvloer waardoor deze krimpt en uitzet.

Om dit te voorkomen wordt de vloer voorzien van een wapeningsnet/staalvezelwapening en een uitzettingsvoeg tussen verschillende ruimtes. Vanwege de isolatielaag en de cementvloer is dit systeem alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen of renovaties, indien er voldoende inbouwhoogte is, dit bedraagt 16 tot 20 cm.

Droog systeem

Bij deze manier van verwarmen worden verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten (piepschuim of polystyreen) geplaatst. Deze platen dienen ook gelijk als warmtegeleider en zorgen voor een snelle verwarming en perfecte warmtespreiding.

Dit systeem wordt vooral gebruikt wanneer er sprake is van een beperkte vloeropbouw bij bijvoorbeeld renovaties of houtskeletbouw. Dit komt omdat er rekening gehouden moet worden met een inbouwhoogte van 6 cm.

Infrezen

Bij het infrezen worden de verwarmingsbuizen in de vloer geplaatst door middel van frezen. Er zullen sleuven worden gemaakt in de cementlaag. Hier worden de buizen dan geplaatst. De buizen komen dicht tegen de bovenlaag van de vloerafwerking te liggen.

Hierdoor zal deze snel warm worden en zal het warmteverlies minimaal blijven. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij projecten waar de vloeropbouw beperkt is. Bij warm water, elektrische, natbouw, droogbouw en infezen is het verstandig om gebruik te maken van isolatieplaten.

Wij raden isolatieplaten altijd aan bij isolatie onder vloerverwarming. Deze platen zijn van dun en drukvast materiaal, zoals XPS of PIR platen. Deze platen liggen onder de vloerverwarming. Zo blijft de opbouwhoogte laag.

  • Voor warm water vloerverwarming komen de tackerplaten, krimpnetten of noppenplaten op de isolatieplaten. Met droogbouw komt het vloerverwarmingssysteem op de bestaande houten of betonnen vloer te liggen. Bij natbouw worden de buizen bedekt met een cementdekvloer.
  • Voor elektrische vloerverwarming ligt er een dunne isolatieplaat onder de matten met daarop een ondervloer en de leefvloer of enkel de leefvloer. Elektrische vloerverwarming wordt meestal gecombineerd met tegels. Het voordeel van isolatieplaten onder elektrische vloerverwarming is dat u een beetje elektriciteit bespaart en uw vloer nog sneller warm wordt.
Is uw vloer geschikt voor vloerverwarming?

Geschikte isolatieplaten voor vloerverwarming

Het is altijd handig om te weten wat voor soort vloerverwarming u heeft of wil, er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Zo kunnen wij de beste isolatie onder uw vloerverwarming bepalen. Welke vloerisolatie geschikt is voor uw vloerverwarming leest u hieronder:

Vloerisolatiefolie

Met vloerisolatie reflectiefolie wordt de warmte van de vloerverwarming weerkaatst, hierdoor stijgt het sneller naar boven. Reflectiefolie ligt op de isolatieplaten. Een voordeel van het folie is dat het erg dun is, waardoor uw vloer niet nog hoger komt te liggen. Zo blijft de opbouwhoogte laag.

Tackerplaten

De tackerplaten zijn ideaal omdat ze bestaan uit een laag isolerende EPS. Daarnaast is het leggen van de buizen op de tackerplaat eenvoudig door de U-clips.

Noppenplaten

Een noppenplaat geeft een leidraad waar de vloerverwarming moet komen te liggen. Deze noppenplaten houden buizen en draden op zijn plaats en maken het monteren makkelijker. Isolerende noppenplaten zorgen ervoor dat er nog minder warmte via de bodem verdwijnt.

De voordelen op een rij; De vloerverwarming wordt nog zuiniger met een goed isolerende laag onder de vloerverwarming. De isolerende laag onder de vloerverwarming helpt om de vloer sneller en beter te verwarmen.

Kruipruimte isoleren?

Een vloerverwarming is helemaal niet zo zuinig meer wanneer jij je kruipruimte niet laat isoleren. De juist vloerisolatie zorgt ervoor dat er geen kou omhoog of omlaag trekt. Het leggen van vloerisolatie in je kruipruimte is dus zeker voordelig.

  • De kou trekt omhoog: De kou vanuit de kruipruimte trekt omhoog. Deze kou probeert langs de vloerverwarming te komen. Om te voorkomen dat jij je vloerverwarming te hoog moet zetten is het verstandig om je kruipruimte te laten isoleren. Een vloerverwarming heeft immers als doel dat jij bespaart op je stookkosten.
  • De warmte trekt omlaag: De vloerverwarming zou eigenlijk alleen zijn warmte naar boven moeten afgeven. Dat zorgt voor een optimaal resultaat. Wanneer jouw kruipruimte niet geïsoleerd is ontdek je al heel snel dat de warmte voor een deel omlaag zal trekken. Mede om die reden moet de kruipruimte worden geïsoleerd.

Kruipruimte isolatie kan je in meerdere vormen laten aanleggen. Hieronder staan de verschillende soorten isolaties die geschikt zijn voor uw kruipruimte:

  • Isolatie in losse vorm: In ondiepe kruipruimtes, tot ongeveer 40 centimeter, is het verstandig om te kiezen voor een isolatie die in losse vorm wordt aangebracht. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van piepschuim bolletjes of piepschuim chips. De isolatiewaarde is niet optimaal maar wel doeltreffend.
  • Isolatie in dekenvorm: Denk in dat geval aan isolatie in de vorm van glaswoldeken of rockwool. Dit is een isolatie met een bovengemiddelde isolatiewaarde. Vaak wordt hier prijstechnisch voor gekozen. Isolatie in deze vorm heeft als nadeel dat het materiaal gevoelig is voor vocht.
  • Isolatie in folievorm: In het geval van een folievorm kies je voor een noppenfolie. Deze noppenfolie is vaak nog afgewerkt met een aluminium laag. Het is een isolatiemiddel met een optimale isolatiewaarde. Daarnaast is het helaas ook de meest kostbare vorm van isolatie.

Is uw vloer geschikt voor vloerverwarming?

Wilt u weten of uw vloer geschikt is voor vloerverwarming als bijverwarming of hoofdverwarming, dan is het verstandig om naar deze 2 pagina’s te kijken. Bij vloerverwarming is het van belang dat de warmte die in de vloer circuleert, zoveel mogelijk afgegeven kan worden aan de ruimte erboven.

Sommige soorten vloerbedekking hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet- of alleen bij uitzondering geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. Aangezien het verstandig om te tijdens het leggen van de vloerverwarming ook meteen uw vloer te isoleren, willen wij u van zoveel mogelijk informatie voorzien.

Isolatie onder vloerverwarming van Jonker BV

Jonker BV is al bijna 100 jaar actief op zowel de particuliere als de zakelijke markt in de Zaanstreek en regio Noord Holland. We zijn experts op het gebied van installatietechnieken van onder meer sanitair, waterleiding, gasleiding, riolering, cv-ketel, dak- en zinkwerk, mechanische ventilatie en ontstoppen van afvoeren.

Ons voornaamste doel is onze klanten gelukkig maken en dat lukt ons vaak ook, lees zelf wat onze klanten over ons zeggen. Daarnaast is Jonker BV aangesloten bij Techniek Nederland en gecertificeerd. Uw waarborg voor kwaliteit!

Wij willen u graag helpen met de isolatie onder uw vloerverwarming. We kunnen een opname bij u thuis doen en een vrijblijvende offerte voor u opstellen. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan. Wilt u isolatie onder vloerverwarming, neem dan contact met ons op of bekijk onze website!