Wat is bitumen dakbedekking — Jonker BV — Bitumen op uw dak?

Wat is bitumen dakbedekking

Wat is bitumen dakbedekking?

Wat is Bitumen dakbedekking? Bitumen is een materiaal dat al 70 jaar lang wordt gebruikt om platte daken in Nederland mee te plakken. Het wordt ook bitumineuze dakbedekking genoemd, het bestaat uit aardolie in combinatie met glasvlies of polyester.

De meeste platte daken in Nederland zijn voorzien van bitumen dakbedekking. Bitumen is zeer sterk en waterdicht, hierom werd het vroeger ook gebruikt om schepen mee waterdicht te maken.

Jonker BV is lid van de vakgroep De Zinkmeesters en plaatst allerlei soorten dak- en gevelbekleding volgens het Komo-procescertificaat (Aanbrengen van Zinken Dakbedekkings- en Gootconstructies, BRL 5212). Wij leveren en plaatsen bitumen van hoge kwaliteit.

Voordelen van bitumineuze dakbedekking

Bitumen dakbedekking heeft een aantal voordelen. Deze staan hieronder beschreven, op deze manier kunt u een geïnformeerde beslissing maken over uw ideale dakbedekking:

 • Supersterk materiaal
 • Kleefkracht is enorm groot
 • Zeer elastisch
 • Waterdicht
 • Makkelijk te herstellen

Nadelen bitumen dakbedekking

Er zitten dus enkele voordelen aan het gebruik van bitumen dakbedekking, zeker tegen slechte weersomstandigheden. Maar er kleven ook enkele nadelen aan:

 • Vrij korte levensduur
 • Kan slecht tegen UV stralen

Natuurlijk is er een manier om deze nadelen tegen te gaan. U kunt uw bitumen dakbedekking met een SBS of APP bewerken. SBS en APP zijn een soort vloeibaar rubber, deze vergroten de flexibiliteit van uw dakbedekking. We zullen u hier een uitleg geven van deze 2 verschillende soorten:

Wat is APP?

APP staat voor Atactisch Polypropyleen. Deze stof is kunststof gebonden, zeer elastisch en is verwerkt in de bitumen dakbedekking. De voordelen hiervan zijn:

 • Buigzaam en erg soepel
 • Geen onderhoud.
 • Beter UV-bestendig dan andere bitumineuze soorten

Wat is SBS?

SBS staat voor Styreen butadieen. Deze stof is een kunstmatige rubbersoort die verwerkt is in de bitumen dakbedekking. De voordelen hiervan zijn:

 • Soepeler tegen temperatuurverschillen.
 • Grote kleefkracht zodat het niet los laat
 • SBS is wat poreus en kan niet teveel UV-straling hebben, het is niet heel UV-bestendig. De oplossing hiervoor is een laag kiezels over het dakleer aanbrengen zodat deze niet te veel wordt blootgesteld aan direct zonlicht en de kans op uitdroging zeer klein wordt.

Benieuwd naar de prijs van APP of SBS? Neem gerust contact met ons op en wij kunneneen vrijblijvende offerte voor u opstellen!

Hoe wordt bitumen dakbedekking geplaatst

Hoe wordt bitumen dakbedekking geplaatst?

Bij Jonker zijn wij gespecialiseerd in het plaatsen van bitumen dakbedekking. Wij hebben alleen maar echte vakmensen in dienst. Het plaatsen van bitumen dakbedekking gaat als volgt. Het dak wordt eerst schoongemaakt. Daarna wordt er dakleer over het dak gerold, totdat deze volledig bedekt is.

Het overtollige materiaal wordt door onze dakdekkers nauwkeurig weggesneden. Op deze manier, zal het dakleer precies op maat zijn. Hierna zullen de dakdekkers tijdens het opnieuw uitrollen van het dakleer, de onderkant verhitten. Dit zorgt ervoor dat het samensmelt met het bitumen.

Dit is een belangrijke stap waardoor de bitumen dakbedekking waterdicht en stevig op het dak komt te zitten.

Tot slot gaat de dakdekker met een aandrukroller over de bitumen dakbedekking heen om het geheel, vooral de naden, goed op elkaar aan te laten sluiten. Daarna heeft u een stevig en waterdicht dak.

Er is ook zelfklevend bitumen dakbedekking. Dit zou u zelf kunnen aanleggen zorgen, u heeft hiervoor geen brander nodig. Toch raden wij dit niet aan. Het moet namelijk foutloos gebeuren, op een schoon dak en kan niet gelegd worden bij alle weersomstandigheden.

Een lange levensduur voor uw bitumen dak

Als uw bitumen dak eenmaal ligt, wilt u er het liefst zo min mogelijk naar omkijken. Met de volgende tips kunt u ervoor zorgen dat uw bitumen dak een langere levensduur krijgt:

 • Jaarlijks onderhoud: op platte daken liggen vaak een hoop bladeren van boom in de omgeving. Hier groeien vaak algen en mossen. Het is verstandig om jaarlijks uw dak schoon te maken. Zo blijft uw dak in perfecte staat. Ook is het verstandig om uw bitumen dak regelmatig te laten repareren.
 • Groendak: een groendak is een laag die bovenop het bitumen dakleer komt. Het bestaat uit mossen, planten, kruiden etc. Het beschermd uw platte dak en het heeft een uitstekende isolerende werking. Het kan de verwachte levensduur van uw platte dak verlengen tot wel 60 jaar. Daarnaast kunt u subsidie ontvangen voor uw groendak, dit moet u navragen bij uw gemeente.
 • Kiezels: Zoals al eerder aangegeven zorgen kiezels ervoor dat uw nieuwe bitumen dakbedekking minder wordt blootgesteld van buitenaf. Denk hierbij aan weersomstandigheden of UV-straling. Zo blijft uw platte dak langer in de optimale conditie.

EPDM dakbedekking

EPDM is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten synthetisch rubber. Dat betekent dat niet alle EPDM soorten hetzelfde zijn. Toch is het een sterk materiaal, dus u kunt ervan uitgaan dat het niet zomaar scheurt of stuk gaat.

Het verschil tussen EPDM en bitumineuze dakbedekking, is dat EPDM koud gelegd kan worden. Dit gebeurt door het te lijmen. Het is ook goedkoper dan bitumen, maar de kwaliteit is niet altijd even hoog. Daarnaast heeft EPDM een minder grote impact op het milieu en is het volledig te recyclen.

Een lange levensduur voor uw bitumen dak

Bitumen dakbedekking van Jonker BV

Jonker BV is al bijna 100 jaar actief op zowel de particuliere als de zakelijke markt in de Zaanstreek en regio Noord Holland. We zijn experts op het gebied van installatietechnieken van onder meer sanitair, waterleiding, gasleiding, riolering, cv-ketel, dak- en zinkwerk, mechanische ventilatie en ontstoppen van afvoeren.

Ons voornaamste doel is onze klanten gelukkig maken en dat lukt ons vaak ook, lees zelf wat onze klanten over ons zeggen. Daarnaast is Jonker BV aangesloten bij Techniek Nederland en gecertificeerd. Uw waarborg voor kwaliteit!

In onze showroom kunt u op afspraak een indruk opdoen. Dan kunt u ook uw wensen met ons bespreken. Daar nemen we graag de tijd voor. We kunnen vervolgens een opname bij u thuis doen.

Vervolgens kunnen wij een vrijblijvende offerte voor u opstellen waarmee u een weloverwogen keuze kunt maken. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Wilt u bitumen dakbedekking, neem dan contact met ons op of bekijk onze website!